Ο τόπος μου  (Μαγδαλένα)

Λαμία

Η Λαμία είναι μια πόλη γεμάτη από Ιστορία αλλά και όμορφες τοποθεσίες που θα γοητεύσουν τον επισκέπτη. Τα μνημεία οι Εκκλησιές κα οι Ιστορικές τοποθεσίες εξιστορούν την Ιστορία αυτής της πόλης, ενώ οι φυσικές της τοποθεσίες αναδεικνύουν μια όμορφη πόλη. Στη σελίδα αυτή αναφέρονται τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης μας τα οποία κάθε επισκέπτης πρέπει να δει.

 

 

 

Ιστορικές Τοποθεσίες

Κάστρο Λαμίας (Ακρολαμία)

Μεσαιωνικό. Δεσπόζει στο ψηλότερο σημείο της πόλης σΆ ένα βραχώδη λόφο, με πανοραμική θέα στη γραφική κοιλάδα του Σπερχειού, τις κορυφές της Οίτης, του Καλλιδρόμου, της μυθικής Όθρυος, του Παρνασσού, της Γκιώνας και του Μαλιακού Κόλπου. Στη καλοδιατηρημένη τειχοποιία του είναι αποτυπωμένη η ιστορική συνέχεια από τον 5ο αιώνα π.Χ. μέχρι το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Μέσα στο χώρο του Κάστρου εδρεύει το Αρχαιολογικό Μουσείο της Λαμίας, η ΙΔΆ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και Συνεδριακό Κέντρο.

Αλαμάνα

Εδώ είναι ο τόπος όπου ο Αθανάσιος Διάκος με τα παλικάρια του έπεσαν ηρωικά στις τουρκικές ορδές του Ομέρ Βρυώνη, στις 22 Απριλίου 1822 στη γέφυρα που φέρει το όνομά του. Την επόμενη μέρα ο Αθανάσιος Διάκος τραυματισμένος θα μεταφερθεί στη Λαμία όπου θα βρει μαρτυρικό θάνατο. Επί της Εθνικής Οδού υπάρχει και το μνημείο του Διάκου προς τιμήν της μάχης της Αλαμάνας.

Θερμοπύλες

Εδώ το 480 π.χ. ο Σπαρτιάτης Βασιλιάς Λεωνίδας με τους 300 στρατιώτες μαζί με 700 Θεσπιείς και 80 Μηκυναίους απέκρουσε τον Πέρση Βασιλιά Ξέρξη κατά την εκστρατεία του στην Ελλάδα, πέφτοντας ηρωικά και κατέστησε τον τόπο αυτό Παγκόσμιο Προσκύνημα. Ο ανδριάντας του Λεωνίδα και το μνημείο των πεσόντων Θεσπιέων θυμίζουν την Τιτάνια εκείνη μάχη.

Αρχαία Ανθήλη

Βρισκόταν κοντά στην περιοχή των Θερμοπυλών και αποτελούσε την έδρα της πρώτης μορφής ένωσης των αρχαίων ελληνικών Λαών, την Αμφικτιονία. Η αρχαιότατη εκείνη Αμφικτιονία, υπήρξε η θρησκευτική οργάνωση που αναπτύχθηκε γύρω από το ιερό της Πυλαίας Δήμητρος Αμφικτιονίδος, μετά από συγχώνευση τριών μικρότερων ενώσεων, των Τεμπών, της Ανθήλης και των Δελφών. Ήταν η πρώτη φορά που γειτονικοί, ανεξάρτητοι λαοί, ανήκαν σ' ένα ευρύτερο σύνολο. Μέσα σ' αυτό όλοι είχαν τις ίδιες υποχρεώσεις και τα ίδια δικαιώματα, οι νόμοι ήταν κοινοί και το ίδιο και οι στόχοι. Το σύνολο λοιπόν διεΐπε μία νομοτέλεια, που καλλιέργησε την κοινή συνείδηση, για να γίνει η Πυλαία ή η Πυλαϊκή Αμφικτιονία, μία ισχυρή πολιτική ομοσπονδία, που συνδέεται με το μύθο της αρχής των Ελλήνων. Ο μύθος θέλει ιδρυτή της πρώτης Αμφικτιονίας, της Πυλαίας, τον Αμφικτύωνα, το γιο του Δευκαλίωνα και της Πυρράς, του μυθικού ζεύγους που επέζησε στον κατακλυσμό που έστειλε ο Δίας για να αφανίσει το υβριστικό γένος των ανθρώπων.

 

 

 

 

 

Μνημεία

 

'Αγαλμα 'Αρη Βελουχιώτη

Στις 18 Οκτωβρίου 1944, ο 'Αρης Βελουχιώτης μπαίνει θριαμβευτικά στη πόλη στην οποία γεννήθηκε την πόλη της Λαμίας και γίνετε δεκτός με ενθουσιασμό και παλλαϊκή συμμετοχή. Ήταν το επισφράγισμα της προσφοράς του Αρχηγού του ΕΛ.Α.Σ. και των συναγωνιστών του, στη μάχη ενάντια στον Γερμανικό Φασισμό. Το άγαλμα του βρίσκετε στη Πλατεία Λαού.

'Αγαλμα Αθανασίου Διάκου

Στις 23 Απριλίου 1821 η γη της Λαμίας ποτίστηκε από το αίμα του ήρωα της Επανάστασης Αθανασίου Διάκου που έπεσε στα χέρια των Τούρκων μετά την μάχη της Αλαμάνας τον οποίο και εκτέλεσαν με μαρτυρικό θάνατο. Μεγάλης ιστορικής και Εθνικής αξίας είναι ο ανδριάντας του Αθανασίου Διάκου πού στήθηκε στην πλατεία Διάκου το έτος 1903 και είναι έργο του καλλιτέχνη Γιάννη Καρακατσάνη.

Κενοτάφιο Αθανασίου Διάκου

'Αλλη μία θέση μνήμης του μεγάλου ήρωα του Αγώνα. Επί της οδού Καλύβα Μπακογιάννη της πόλεως της Λαμίας μεταξύ της πλατείας Λαού και της οδού Ροζάκη Αγγελή αριστερά καθώς κατευθύνεται κανείς προς την οδό Ροζάκη ευρίσκεται εντός μικρού οικοπεδικού χώρου το ηρώο - κενοτάφιο του ήρωα της Αλαμάνας Αθανασίου Διάκου στο σημείο ακριβώς όπου έγινε το μαρτύριό του. Το 1886 με πρόταση του Ταγματάρχου Ρούβαλη και αργότερα (1889) με ενέργειες του Δημάρχου Λαμιέων Σκληβανιώτου κατασκευάστηκε το κενοτάφιο αυτό σε ανάμνηση της τραγικής θυσίας του Αθανασίου Διάκου. Είναι ένας Γολγοθάς, δηλαδή συσσώρευση μεγάλων λίθων πού έχει στην κορυφή του μαρμάρινο Σταυρό τον οποίο περιβάλλουν φύλλα δάφνης. Στην πρόσοψη του Γολγοθά υπάρχει η επιγραφή:

«Ούτος ο τόπος ενθα τήν 23ην Απριλίου 1821 υπό των Τούρκων ανασκολοπισθείς εμαρτύρησε
υπέρ Πίστεως και Ελευθερίας ο Αθανάσιος Διάκος.»

Σε άλλη πλάκα πού τοποθετήθηκε το 1930 με την συμπλήρωση 100 χρόνων ελεύθερης Λαμίας, ο ποιητής Κωστής Παλαμάς έγραψε τούς ακόλουθους στίχους:

«Και των ηρώων καύχημα στην δόξα του Κυρίου
Θανάση Διάκο σ΄ έφερεν ο δαρμός του μαρτυρίου,
και ενώ σου σπάραζε κακή φωτιά το τίμιο σώμα
τραγούδι αγγελικό φιλί σου μύρωνε το στόμα.»


Πίσω ακριβώς από το μνημείο επί υψηλού τοίχου εντός κόγχης υπάρχει η προτομή του Αθανασίου Διάκου. Επίσης η είσοδος είναι μαρμάρινη με δύο πυρσούς σε κάθε κολώνα λεπτής τέχνης.

Μνημείο Καμηλόβρυσης

Στο δρόμο προς Δομοκό βρίσκετε το μνημείο της Καμηλόβρυσης. Στο σημείο αυτό το 1897 σταμάτησαν την προέλασή τους οι Τούρκοι στον ατυχή Ελληνοτουρκικό πόλεμο.

Μνημείο 'Αγνωστου Στρατιώτη

Ο Εύζωνας που βρίσκετε στη πλατεία Πάρκου στο Κέντρο της πόλης μνημείο στον 'Αγνωστο Στρατιώτη του Βαλκανικού Πολέμου.

Μνημείο Εθνικής Αντίστασης

Μνημείο αφιερωμένο στην εθνική αντίσταση και τον 'Αρη Βελουχιώτη και την είσοδό του στην πόλη της Λαμίας. Βρίσκετε απέναντι από το στρατόπεδο του ΚΕΥΠ.

 

 

Ιεροί Ναοί - Μονές

Ι. Μ. Αντίνιτσας

Χτισμένη στη πλαγιά της Όθρυος καταστράφηκε το 1944 από τις κατοχικές δυνάμεις για να ανοικοδομηθεί αρκετά χρόνια αργότερα. Ήταν αθωνικού τύπου τετρακιόνιος σταυροειδής με τρούλο. Σύμφωνα με τους μελετητές το καθολικό του ήταν σπάνιας ομορφιάς. Διασώθηκε η εικόνα της Παναγίας που θεωρείτε θαυματουργή. Κατά την επανάσταση του Ά21 η μονή έλαβε ενεργό μέρος και αποτέλεσε κέντρο αντίστασης και ορμητήριο των αγωνιστών.

Ι. Ν. Παναγίας Δέσποινας

Μεταγενέστερη Τρίκλιτος Βασιλική που χτίστηκε πάνω σε αρχαιότερη εκκλησία. Η άποψη αυτή στηρίζεται στην ύπαρξη αρχιτεκτονικών λειψάνων κορινθιακού κυανόκρανου και βυζαντινού θωρακίου που βρίσκονται σήμερα στη νοτιοανατολική αυλή της. Με αξιοθαύμαστο ξυλόγλυπτο τέμπλο. Από βυζαντινή επιγραφή που σώζεται πληροφορούμαστε ότι φιλοτεχνήθηκε το 18 αιώνα.

Ι. Ν. Ευαγγελισμού

Ο Μητροπολιτικός Ναός της Φθιώτιδας που βρίσκετε στη καρδιά της πόλης της Λαμίας. Ιστορικό Εκκλησιαστικό Μνημείο όχι τόσο από πλευράς αρχαιότητας αλλά από πλευράς ιστορικής παρουσίας και διαφυλάξεως κειμηλίων πού έχουν σχέση με ολόκληρη τη Μητρόπολη Φθιώτιδος δύναται να χαρακτηρισθεί ο Μητροπολιτικός Ναός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Λαμίας. Ο Ναός αυτός είναι το κέντρο και η καρδιά της Ιεράς Μητροπόλεως Φθιώτιδος και έζησε όλα τα μεγάλα Εκκλησιαστικά, κοινωνικά, πολιτικά, πνευματικά και εθνικά γεγονότα της περιοχής. Είναι τρίκλιτη Βασιλική με τρούλο με νεοκλασικά στοιχεία, με καλλιμάρμαρο νάρθηκα και κωδωνοστάσια πού θεμελιώθηκε το 1861 από τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος Καλλίνικο Καστόρχη (1852 - 1877) και εγκαινιάσθηκε το 1915 από τον Μητροπολίτη Φθιώτιδος Ιάκωβο Παπαϊωάννου (1914 - 1932). Στη συλλογή του και στα Αρχεία του υπάρχουν πολλές εικόνες του 19ου μ.Χ. αιώνα και ενδιαφέροντα βιβλία τα οποία αναφέρονται στη ζωή της πόλεως της Λαμίας και στα κοινωνικά της γεγονότα. Το έτος 1985 μετά την καταστροφή πού υπέστη από τούς σεισμούς του 1981 ανακαινίσθηκε και σήμερα αποτελεί το κόσμημα της πόλης της Λαμίας. Εσωτερικά κοσμείται από ωραία μωσαϊκά του δαπέδου και δύο των προσκυνηταρίων Χριστού και Παναγίας έργα Θεοδώρου Μώρη. Το τέμπλο, ο Αρχιερατικός θρόνος, το Σύνθρονο, το παγκάρι, τα προσκυνητάρια, τα αναλόγια, τα στασίδια είναι όλα ξυλόγλυπτα, εκτός του άμβωνος πού είναι από μάρμαρο και διατηρήθηκε για λόγους ιστορικούς, αφού σΆ αυτόν κήρυξε πλειστάκις ο τότε Ιεροκήρυκας της Φθιώτιδος Μητροπολίτης άγιος Νεκτάριος Κεφαλάς (1893). Οι ιερές εικόνες της Αγίας Παρασκευής επί του προσκυνηταρίου και του Ευαγγελισμού είναι πολύ παλιές προερχόμενες από άλλο ναό της περιοχής. Ο ναός είναι κατάγραφος και ιστορήθηκε από τον αγιογράφο Νικόλαο Ρίζο.

Ι. Ν. Αγ. Λουκά

Μέσα στο καταπράσινο δασύλλιο υπάρχει το εκκλησάκι του Αγ. Λουκά, πολιούχου της πόλης της Λαμίας. Μικρός ναός σταυροειδής χωρίς τρούλο που χτίστηκε ως ξωκλήσι το 1910. Έχει ιστορικό ενδιαφέρον για τις μνήμες των κατοίκων λόγω της σύνδεσής του με σημαντικά ιστορικά γεγονότα. Έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο Μνημείο από το Υπ. Πολιτισμού.

Ι. Ν. Παναγιάς Αρχοντικής

Στο μέσον της νότιας πλαγιάς του λόφου που βρίσκεται το Κάστρο, έχει κτισθεί κατά το 18 αιώνα. Αποτελεί το δεύτερο μετά το Κάστρο σε αρχαιολογική σημασία μνημείο. Οφείλει το όνομά της στους προύχοντες και άρχοντες της Λαμίας που εκκλησιάζονταν αποκλειστικά εκεί στο παρελθόν. Έχει χτισθεί πάνω σε παλιότερη εκκλησία που κάηκε. Ανοικοδομήθηκε το 1760 και φιλοτεχνήθηκε το 1762.

 

 

 

Φυσικές Τοποθεσίες

Λόφος Αγ. Λουκά

Καταπράσινος λόφος της Λαμίας με το ομώνυμο εκκλησάκι και το υπέροχο δασύλλιο. Εδώ ο επισκέπτης πέρα από το ευχάριστο περίπατο, μπορεί να απολαύσει φαγητό, καφέ ή ποτό στο τουριστικό δημοτικό Περίπτερο με μαγευτική θέα της Οίτης, της Κοιλάδας του Σπερχειού και του Μαλιακού Κόλπου.

Λόφος Μιχαήλ, Γαβριήλ και Ραφαήλ

Καταπράσινος λόφος στη καρδιά της πόλης της Λαμίας.

Πλατάνια Δ. Δ. Δίβρης

Μαγευτική καταπράσινη τοποθεσία στο χωριό της Δίβρης.

 

 

                                                    Βλαχοκερασιά Αρκαδίας

 

O τόπος που πέρασα τα παιδικά μου χρόνια είναι η Βλαχοκερασιά Αρκαδίας

 

Γεωγραφικό πλαίσιο

Το ορεινό χωριό Βλαχοκερασιά βρίσκεται 23 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τρίπολης στο νομό Αρκαδίας και αποτελεί την πρωτεύουσα του Δήμου Σκιρίτιδος( ο δήμος αυτός αποτελείται από τα εξής επτά χωριά: Βλαχοκερασιά, Κολλίνες, Πηγαδάκια, Βούρβουρα, Αλεποχώρι, Αγ.βαρβάρα και

Κερασιά).

 

Παραγωγικές δραστηριότητες και τουριστική ανάπτυξη

Οι κάτοικοι του χωριού παλιότερα ασχολούνταν με τη γεωργία και κυρίως με την κτηνοτροφία .Ειδικότερα καλλιεργούσαν ελιές, καστανιές, κερασιές, καρυδιές και λίγες μηλιές, ενώ οι κτηνοτρόφοι εκτρέφανε κυρίως αιγοπρόβατα. Σήμερα οι περισσότεροι κάτοικοι εργάζονται είτε στην Τρίπολη, είτε σε οικοδομές, είτε σε μαγαζιά που έχουν ανοίξει. Υπάρχουν και ορισμένοι κάτοικοι που ασχολούνται ακόμη με την κτηνοτροφία και τη γεωργία.

Το χωριό δεν έχει εντατική τουριστική ανάπτυξη .Ωστόσο υπάρχουν κάποιοι ξένοι που το επισκέπτονται προκειμένου να θαυμάσουν το καταπράσινο δάσος του Δήμου της Σκιρίτιδας, να ζήσουν μέσα στο αναλλοίωτο φυσικό περιβάλλον του χωριού και τα τελευταία χρόνια για να επισκεφτούν το αιολικό πάρκο και να ενημερωθούν για τις ανεμογεννήτριες. Επίσης κάθε καλοκαίρι και στις μεγάλες γιορτές άνθρωποι που κατάγονται από το χωριό αλλά διαμένουν σε πόλεις καθώς και ομογενείς Έλληνες του εξωτερικού το επισκέπτονται προκειμένου να χαλαρώσουν μέσα στη φύση. Τέλος τους μήνες που επιτρέπεται το κυνήγι πολλοί κυνηγοί διαμένουν στους ξενώνες του χωριού και θηρεύουν στο δάσος της Σκιρίτιδας.

ΚΑΤΑΛΥΜΑΤΑ: Στο χωριό υπάρχει ένας ξενώνας που ολοκληρώθηκε τελευταία προσφέροντας όλες τις ανέσεις στους επισκέπτες και ορισμένα ενοικιαζόμενα δωμάτια, ενώ είναι και υπό ανέγερση ένα ξενοδοχείο χωρητικότητας 35 κλινών. Καθώς λοιπόν η τουριστική ανάπτυξη του χωριού δεν είναι μεγάλη δε γίνονται επιγαμίες ντόπιων με τουρίστες αλλά οι κάτοικοι του χωριού παντρεύονται μεταξύ τους ή με κατοίκους άλλων περιοχών. Όσον αφορά τα ντόπια προϊόντα που διατίθενται στους επισκέπτες αυτά είναι :ελαιόλαδο, ελιές, μέλι, κάστανα, κεράσια, καρύδια, ρίγανη, μήλα χυλοπίτες και τραχανάς.

Σύγχρονη ακμή-παρακμή του χωριού

Μετά το 1950 πολλοί από τους κατοίκους εγκατέλειψαν το χωριό και μετανάστευσαν στην πρωτεύουσα ή σε άλλες πόλεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό προκειμένου να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση. Η τάση αυτή μετανάστευσης συνεχίστηκε για αρκετές δεκαετίες. Έτσι σήμερα οι μόνιμοι κάτοικοι του χωριού είναι πολύ λιγότεροι σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Παρόλα αυτά όμως η δημιουργία αιολικού πάρκου φαίνεται να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια σύγχρονη ακμή του χωριού και μια αξιόλογη τουριστική κίνηση. Άλλωστε και αρκετοί νέοι του χωριού παντρεύονται μεταξύ τους δημιουργώντας έτσι ένα κλίμα ανανέωσης και ανάπτυξης.

Το δάσος Σκιρίτιδας

Πρόκειται για ένα καταπληκτικό δάσος μεταξύ του χωριού Κολλίνες και της Βλαχοκερασιάς. Αποτελείται από 50-55.000 στρέμματα μαύρης Πεύκης, Περιλαμβάνει ακόμη δρυς και καστανιές.

Οι επισκέπτες μαγεύονται από την ομορφιά του τοπίου, αναπνέουν καθαρό αέρα και χαλαρώνουν μέσα στη σιγαλιά της καταπράσινης φύσης…

 

Η κοίμηση της Θεοτόκου δεσπόζει στο κέντρο του χωριού,

πυξίδα της συνείδησης του Ελληνισμού της διασποράς…

Τα σχολεία

 

Στο χωριό λειτουργεί ένα ολοήμερο νηπιαγωγείο, ένα δημοτικό σχολείο και ένα γυμνάσιο. Και τα τρία κτίρια στεγάζονται στον ίδιο χώρο και συγκεκριμένα σε ένα μεγάλο πέτρινο κτίριο που αποτελεί πραγματικό αριστούργημα.. Το πέτρινο αυτό κτίριο κατασκευάστηκε με χρήματα των ομογενών της Αμερικής και κυρίως του Πίτσμπουργκ και με προσωπική εργασία των ντόπιων. Με τις ποικίλες και αξιόλογες εκδηλώσεις που διοργανώνει η εκπαιδευτική κοινότητα το σχολείο έχει αναδειχθεί σε πολιτιστικό κέντρο της περιοχής και ζωντανεύει την ορεινή

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Βλαχοκερασιάς: http://vlachokerasia.blogspot.com/2008/04/blog-post_11.html